Big Data (Büyük Veri) Nedir?

Günümüzün popüler kavramlarından biri olan Big Data, Türkçe karşılığıyla büyük veri; ilk olarak astronomi ve genetik alanında ortaya atılmış bir kavram olup, internetin hayatımıza girmesiyle birlikte farklı bir boyut kazanmış ve farkında olmadan büyümesinde pay sahibi olduğumuz bir kaynak haline gelmiştir.

Big data; verinin analiz edilip sınıflandırılmış, anlamlı ve işlenebilir hale dönüştürülmüş halidir. Tam anlamıyla bir hazinedir. Bu verilerin işlenmesi ile hangi saatte ne yapmaktan hoşlandığınız, ihtiyaç duyduğunuz ya da duyabileceğiniz ekipmanlar, hizmetler, en son arama yaptığınız ürünler, geçen sene nereye tatile gittiğiniz ve benzeri bilgi kişisel verileriniz ile eşleştirilebilir. 

Big Data Nasıl Kullanılır?

Büyük veri, özellikle firmaların müşteri davranışlarını inceleyerek doğru kararlar almalarına ve stratejiler geliştirmelerine önemli katkılar sağlar. Eldeki veriler en sade ve işlenebilir hale getirildikten sonra, karşılaştırma yöntemi kullanılarak bu verilerin birbirleriyle olan ilişkileri incelenir ve aralarındaki bağlantılar ortaya çıkartılır. Bu sayede, alınacak olan kararların sonuçlarını önceden kestirmek mümkün olur. Verilerde yer alan çeşitli noktaların yerleri değiştirilerek oluşturulan simülasyonlarla, farklı kararlara verilecek tepkiler görülebilir.

Büyük veri analizi sayesinde kurumlar, gerçek müşteri davranışlarına dayalı verileri doğru bir şekilde değerlendirip, yüksek faydaya sahip bir araca dönüştürebilirler.

Big Data’nın Kullanım Alanları Nelerdir?

Büyük Verinin kullanımı her geçen gün yaygınlaşmaktadır. Genel olarak tüketici eğilimlerini tespit etmek, günün trendlerini izlemek, sektörel ya da tüketici bazlı araştırmalar yapmak amacıyla kullanılır. Bunların yanında bilimsel amaçlı kullanımlar da yaygınlaşıyor diyebiliriz.

Büyük veri sadece iş dünyasında değil, dünyamızı çeşitli şekillerde değiştirmeye yardımcı oluyor.

Doğal ve insan kaynaklı felaketleri tahmin etmek ve önlem almaya yardım olmak için big datadan faydalanılabilir. Deprem verileri, depremlerin bir sonraki aşamada muhtemel durumunu tahmin etmek için analiz edilebilir ve insan davranış kalıpları, kuruluşların hayatta kalanlara ne yapabileceğine dair bilgileri edinmesine yardımcı olur.

Sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesinde big datanın kullanılması büyük katkı sağlamaktadır. Veri odaklı tıp, hastalığın erken teşhisinde ve yeni ilaçların geliştirilmesine yardımcı olabilecek çok sayıda tıbbi kayıt ve görüntünün analizini içerir.

Suçların önlenmesi için polis güçleri, kaynakları daha verimli bir şekilde dağıtmak ve ihtiyaç duyulduğunda caydırıcı olmak için kendi istihbaratı ile kamu veri setlerine dayanan veri güdümlü stratejileri giderek daha fazla benimsiyor.

Araştırmalara göre büyük veriyi kullanan şirketler; %50 daha fazla kazanç elde etmiş, pazar çalışmalarında %41 etkili olmuş, reklam harcamaları %37 azalmış ve sosyal medya kullanımında %37 gibi yüksek oranlarla daha başarılı olmuşlar.

Big Data Bileşenleri Nelerdir?

Büyük veriyi 5 ana bileşen oluşturmaktadır.

  • Çeşitlilik (Variety): Üretilen verilerin büyük bir kısmı, birbirinden farklı formata sahiptir. Telefonlardan, tabletlerden, bilgisayarlardan; farklı işletim sistemlerinden ya da dillerden gelen veriler birbirinden farklı formatların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
  • Hız (Velocity): Gün geçtikçe artan teknolojik imkanlar, elde edilen veri miktarının, yapılacak işlem sayısının ve çeşitliliğinin de aynı şekilde artmasına neden olmaktadır.
  • Hacim (Volume): Geçtiğimiz 10 yılda veri miktarı 40 kattan fazla bir artış göstermiş fakat veri depolama için yapılan harcamalar ise 1,5 kat artmıştır. Bu durum, elde edilen verinin doğru ve verimli şekilde depolanması için çok iyi bir kurgulama gerektiğini ortaya koymaktadır.
  • Doğrulama (Verification): Verilerle ilgili son yıllarda öne çıkan bir diğer konu, veri güvenliği ve doğruluğu olmuştur. Elde edilen verilerin kimler tarafından ve hangi şartlarda görüntüleneceği, bu verilerin hangilerinin gizli kalması gerektiği konuları, üzerinde dikkatle çalışılması gereken konulardır.
  • Değer (Value): Büyük veri ile ilgili en önemli bileşen, değerdir. Elde edilen ve işlenen veriler, kuruma değer kattığı sürece anlamlıdır. Bu nedenle, büyük verinin analizinin ve simülasyonlarının doğru şekilde kurgulanması ve büyük veriyi kullanan kuruma fayda sağlaması öncelikli olarak ele alınmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Al

Projenizle ilgili size teklif vermeye hazırız. İletişim bilgilerinizi ekleyin, size hemen ulaşalım.