Kodlama Nedir?

Kodlama, diğer adıyla programlama kelime anlamıyla bir işlemin belirli şartlara ve düzene göre yapılması öngörülen işlemlerin bütünü anlamına gelir. Kodlama, 1960’lı yıllarda Logo programının yazılımı ile duyulmaya başlamıştır. Kullandığımız bilgisayar, telefon, tablet, hesap makinesi gibi birçok elektronik cihazların çalışması için kodlamalara ihtiyaç duyulur. Bir uygulama oluşturmak, kendi web sitemizi tasarlamak herkese açık kaynak kodlarıyla çok kolaylaştı ve hızlandı. Dünya, artık insan hayatının her anında kullanılan kaliteli kodlamaya bağlı olarak dönüyor.

Kodlama da matematik ve bilim fazlasıyla iç içe yürümektedir. Matematiksel işlemlerin karmaşık yapısını kavramak için kodlama bile problem çözme yetisi kazanılabilir. Kodlama, bilimsel düşünce becerisini de geliştirmede büyük rol oynar.

Kodlamanın Faydaları Nelerdir?

Kodlamayı öğrenmenin birçok faydası vardır. İster sektörde bir kariyer arıyor olun, ister yeni bir hobiye başlıyor olun ya da sadece teknolojiyi anlamak istiyor olun kodlamanın pek çok faydasını görebilirsiniz.

  • Problemlere farklı bakış açılarıyla yaklaşmayı sağlar.
  • Problem çözme becerisini ve analitik düşünmeyi geliştirir.
  • Sorunları küçük ve halledilebilir parçalara bölmeyi öğretir.
  • Basit uygulamaların ve oyunların geliştirilebilmesine yardımcı olur.
  • Algoritma kurma ve kurulan algoritmayı kodlamayı öğretir.
  • Yaratıcı ve sistemli düşünebilmeyi geliştirir.
  • Döngü, koşul ve sıralama gibi kavramların erken yaşta ve çok daha kolay öğrenilmesini sağlar.
  • Programlama eğitimi; matematik, okuma-yazma ve fen gibi farklı alanlardaki öğrenme becerilerini destekler.
  • Yeniliği harekete geçirir ve özgüveni sağlar. Bu da başarıyı getirir.

Kodlama Nasıl Yapılır?

Kodlama yapmak için ilk önce bir programlama dili öğrenmeniz gerekmektedir.250’den fazla programlama dilinden hangisini öğreneceğinizi “Ne oluşturmak istiyorum?” ya da “Kendimi hangi alanda geliştirmek istiyorum?” sorularını yanıtlayarak bulabilirsiniz. Kodlamayı hızlı öğrenmekten kaçınmalısınız. Hız ve acele etmek sizde eksikler ortaya çıkarır ve temel yapı oluşmaz.

Popüler Kodlama Dilleri

Yüzlerce farklı programlama dili mevcut. Ancak “Kodlama nedir?” sorusuna cevap verirken bazı programlama dillerini göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Oldukça yaygınlar ve neredeyse her yerdeler. Üstelik yeni başlayanların öğrenmesi de çok kolaydır. Kodlama eğitimi almak isteyen bir kişi için göz önünde bulundurulması gereken en popüler kodlama dillerinden bazılarını şunlardır:

C# Kodlama Dili

Microsoft’un geliştirdiği bir çok programlama dilinden biri olan C#, gelişmiş algoritma ve orta derece öğrenim zorluğu ile günümüz yazılımcılarının ilk tercihi haline gelen programlama dilidir. C# dilini diğer dillerden ayıran en büyük özellik diğer dillere göre daha gelişmiş bir halde olan hata giderme özelliğidir. C# programlama dili ile aklınıza gelebilecek her şeyi yapabilir yani kodlayabilirsiniz. Ne kadar büyük düşünürseniz o kadar büyük projeler yaratabilirsiniz.

HTML Kodlama Dili

Kısaca standart bir metin işaretleme dili şeklinde tanımlanabilir. Evrensel açılımı “Hypertext Markup Language” şeklindedir ve Türkçe karşılık olarak “Hipermetin İşaretleme Dili” ya da “Köprü Metni Biçimlendirme Dili” tabiri kullanılır.  90’lı yıllarda ortaya çıktığı bilinen bu dijital dil, hiç şüphesiz internetin bugünkü işlevlerinin pek çoğunun temelini atmaya yardımcı olmuştur. Kodlama eğitimi almak isteyen kişiler için HTML muhteşem bir başlangıç olacaktır. Oldukça basit olan bu dil, temel sözdizimlerine sahiptir ve anlaşılması kolaydır. E-ticaret, blog, kurumsal ya da kişisel fark etmeksizin tüm web sitelerin temel iskeletini bu işaretleme dili oluşturur

JavaScript Kodlama Dili

Javascript, yazılım geliştiriciler tarafından tercih edilen en popüler kodlama dilleri arasındadır. Javascript ile web sitenin fonksiyonlarını artırabilir veya dinamik web sitesi oluşturabilirsiniz. İnternet sitelerini eğlenceli ve işlevsel hale getiren en önemli web yazılım dilidir. Bu sayede internet sitesini gezmek, kullanıcı için zevkli bir işe dönüşür. Video oynatıcılar, animasyonlar ve GIF’lere benzer şeyleri kontrol etmemizi sağlar.

Python Kodlama Dili  

Python muhtemelen en bilinen kodlama dili. “Kodlama nedir?” sorusu sorulunca mutlaka birçok insanın aklına Python da geliyordur. İnanılmaz derecede çok yönlü olan bu dil basit sözdizimine ve birçok kullanım alanına sahip. Python yeni başlayanlar için muhteşem bir dil. https://zipyazilim.com/python-nedir/ blog gönderimizden daha fazla bilgi alabilirsiniz.

CSS Kodlama Dili

CSS, bir HTML sayfasının nasıl görüntüleneceğini tarif eder. Bu tarifin içinde sayfadaki başlık, metin, resim, video gibi öğelerin görsel özelliklerinin yanı sıra, sayfa yerleşimi ve bu yerleşimin farklı ekranlarda, cihazlarda,ekran, kağıt ya da diğer ortamlarda nasıl değişeceği bilgisi de bulunur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teklif Al

Projenizle ilgili size teklif vermeye hazırız. İletişim bilgilerinizi ekleyin, size hemen ulaşalım.